Стратегија на Renault групи

Стратегија на Renault групи

Стратегија на Renault групата
Назад
 
 
 

Стратегија

CARLOS GHOSN

Преседател на управа и генерален директор на Групацијата Renault


Биографија

Carlos Ghosn е роден во март 1954 година, а дипломирал на Високото политехничко училиште и Високото техничко училиште Mines Paris Tech во Париз. Во 1978 година се вработил во фирмата Michelin и го превзел раководењето на фабриката во градот Puy. Понатаму го водеше Michelin во Јужна Америка со седиште во Бразил. Во 1989 стана преседател на управа и генерален директор на претпријатието Michelin за Северна Америка.Carlos Ghosn на Renault му се приклучи во 1996 година како помошник на генералниот директор. Покрај надзор над работата на Renault за државите на Јужна Америка беше задолжен за истражување, инжинеринг и развој на автомобили, производство, сервисни услуги и набавки. Во 1999 се приклучи на марката Nissan како генерален директор. , а 2001 како претседател на управа и генерален директор. Во Мај 2005 стана генерален директор на Групацијата Renault, но истовремено стана и претседател на управа и генерален директор на друштвото Nissan Motor Company. Во 2009 стана претседател на управа и генерален директор на групацијата Renault. На оваа положба повторно е избран во 2013.