БЕЗБЕДНОСТ

27 НАПРЕДНИ СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ НА ВОЗАЧИТЕ


СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ НА ВОЗАЧОТ

heads-up display - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
9,3“ heads-up дисплеј
Austral има голем heads-up дисплеј кој ги обезбедува најважните информации за возењето, како и предупредувања и важни индикатори за да можете да ги држите рацете на управувачот и погледот на патот.

АСИСТИРАЊЕ ЗА ПАРКИРАЊЕ

3D camera - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
3d камера со приказ од 360 степени
4 камери ја прикажуваат непосредната околина на возилото во 360° за да можете да ги завршите вашите маневри без напор. 

БЕЗБЕДНОСТ

matrix LED vision - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
Matrix LED vision
Автоматско префрлување помеѓу долго и средно светло. Се активира со камера која се наоѓа на горниот дел од ветробранското стакло. Системот автоматски го прилагодува обликот на светлосниот зрак на сообраќајот и временските услови за да избегне отсјај и го оптимизира ноќното гледање.

*достапно во верзијата iconic esprit Alpine
blind spot warning - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
предупредување за слепа точка
Се активира при брзина над 15 км на час, користи светлосни сигнали за да ве предупреди за возила кои се надвор од вашето видно поле.

*Достапно во зависност од верзијата.
lane change warning - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
предупредување за промена на лента
Врз основа на информациите што доаѓаат од камерата, овој систем го предупредува возачот во случај да премине линија (полна или испрекината) или да се приближи до работ на патот (остров, бариера, тротоар, насип итн.).

*Достапно во зависност од верзијата.
traffic-sign recognition - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
препознавање сообраќајни знаци
Користејќи камера поставена на горниот дел од шофершајбната, таа ве известува за ограничувањата на брзината преку екранот openR и heads-up дисплејот и ве предупредува доколку го надминете ограничувањето на брзината.
traffic-sign recognition - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
активен систем за итно сопирање во град/приградски град и детекција на пешаци/велосипедист
Со помош на радарскиот сензор, системот го пресметува растојанието што го одвојува Renault Austral E-Tech целосниот хибрид од возилото напред и го предупредува возачот доколку постои ризик од судир од предниот дел. Возачот потоа може да ги притисне сопирачките, но ако системот сепак открие ризик од судир, силата на сопирањето се зголемува. Ако возачот не реагира, системот автоматски ги активира сопирачките.
emergency braking system - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
Систем за активно кочење во нужда при возење на раскрсница
Кога ќе застанете лево на раскрсница, системот ќе ја пресмета оддалеченоста на вашето возило Austral од возилото кое ви доаѓа во пресрет и ќе ве предупреди во случај на опасност од фронтален судар. Ако и после кочењето на возачот постои опасност од судар, системот ќе ја засили силата на кочење. Ако возачот не реагина навреме, системот автоматски ќе ги активира кочниците.
emergency braking system junction function - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
задно автоматско итно сопирање
Вашето возило автоматски ќе сопре ако има пречка зад вашето возило при возење наназад.

rear automatic emergency braking - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
предупредување за надоаѓачки објект од позади
Бидете предупредени во случај на приближување на подвижни објекти од задна страна.

*Достапно само во верзијата iconic esprit Alpine.   
cross traffic alert - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
предупредување за напуштање лента
Служејќи се со камера вградена зад внатрешниот ретровизор, овој систем препознава кога случајно ќе преминете полна или испрекината лента и ве предупредува.   
lane departure warning - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
систем за задржување на возилото во сообраќајната лента
Системот се активира при брзини поголеми од 70 km/h за да возилото се врати на средина на лентата во случај на преминување на полна или испрекината лента без вклучување на трепкачот за промена на правец.
lane keeping assist - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
предупрадување за возило во мртов агол и систем за спречување на излегување на возилото од возната лента во случај на претекнување
Ако при промената на лентата постои опасност од судар, возилото ќе ве предупреди или автоматски ќе ја исправи траекторијата.

*Достапно во зависност од верзијата.
blind spot warning and prevention - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
систем за безбедно излегување на патниците

Системот ги предупредува патниците кога ќе ја отворат вратата додека од задна страна се приближува возило.

*Достапно во зависност од верзијата.
safe exit - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
систем за откривање на замор кај возачот

Системот го анализира возаќкото управување, па во случај да не е доволно конценриран на возењето, му предлага да направи одмор.
automatic high low beam - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
автоматско вклучување на кратки/долги светла
Камерата при врвот на ветробранското стакло автоматски ги активира средните или долгите светла на база на условите во сообраќајот и осветленоста на патот.

*Достапно во зависност од верзијата
automatic high low beam - safety - Renault Austral E-Tech full hybrid
прилагодива LED светла со технологија Adaptive Vision
За уште побезбедно возење, овој систем автоматски ја прилагодува ширината на светлосниот сноп во склад со условите на возење (брзина, свиоци) и временските услови.

 *Достапно во зависност од верзијата