ВОЗИЛА ОПРЕМЕНИ СО E-TECH 100% ЕЛЕКТРИЧНА ТЕХНОЛОГИЈА

E-Tech 100% electric - Renault
E-Tech 100% electric возила
E-Tech 100% електричните возила се едно од решенијата за современите предизвици поврзани со мобилноста. Нашата експертиза ја базираме на 10-годишното искуство во развојот на електрични возила и секојдневната помош на возачите преку нашата сопствена концесионерска мрежа. 

Renault E-Tech 100% електрични возила обезбедуваат задоволство од одговорно и непречено возење, без штетни емисии и CO2.

5 ФАКТИ ЗА E-TECH 100% ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА

0 émission de CO2
НУЛА СТАПКА НА ЕМИСИЈА НА CO2
Бидејќи нашите возила со 100% електрична технологија E-Tech не испуштаат штетни емисии*, можете да ги користите за да влезете во зони со ниска емисија во градовите каде што постојат.
économique
НИСКИ ТРОШОЦИ
Благодарение на ексклузивната можност за полнење со електрична енергија дома или на јавна станица за полнење, полнењето на батеријата на возилото до полн капацитет е три пати поевтино од полнењето на резервоарот за гориво до врвот. Покрај тоа, составните делови на возилото траат подолго, па нивното одржување е до 30% поевтино.
reprises dynamiques
ДИНАМИЧКО ЗАБРЗУВАЊЕ
Помазно и поодзивно возење во споредба со возилата што се напојуваат со термички мотор. Одговорниот мотор инсталиран во возилата на Renault E-Tech гарантира поголемо задоволство при возењето.
* според стандардот WLTP
silencieux
ТИВКО РАБОТЕЊЕ НА МОТОРОТ
Електричното возило е тивко при стартување и возење со брзина над 30 km/h, што значи дека нема да чувствувате бучава или вибрации додека возите.
précurseur
РЕВОЛУЦИОНЕРЕН
Линијата на возила E-Tech е инспирирана од нашето искуство во дизајнирање електрични возила. Renault ја потврдува својата пионерска позиција во областа на електричните возила уште откако го претстави 100% електричниот ZOE во 2012 година.

ЕЛЕКТРИЧЕН ЖИВОТЕН СТИЛ

Животот е неверојатно лесен кога возите електрично возило. Најдете ги сите одговори на најчесто поставуваните прашања. Поедноставете го искуството во возењето и олеснете го одржувањето на вашето Renault. Во делот за често поставувани прашања, како и на нашите други специјални страници, ќе најдете едноставни одговори на прашања за опсегот, батеријата, времето на полнење и решенијата за полнење.

ВАШИТЕ ПРАШАЊА ЗА ЕЛЕКТРИЧНИ ВОЗИЛА

ЗОШТО ДА ОДБЕРЕТЕ ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО?
Главните причини за купување електрични возила: 
 • Електричните возила се еколошки поефикасни и, за разлика од возилата напојувани со термички мотор, не испуштаат CO2, гасови и честички саѓи. 
 • Тие се добри и за вашиот паричник: пониски трошоци за одржување (електричната енергија е поевтина од горивото), бесплатен паркинг во некои градови, пристап до зони со ниска емисија и многу повеќе. 
 • Електричните возила се пријатни за возење: тивко функционирање на моторот, без вибрации и без потреба од менување брзини, динамично и остро забрзување и реакција.
  КОЈ Е ОПСЕГОТ НА БАТЕРИЈАТА НА ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО?
  Опсегот на батеријата зависи од типот на батеријата, како и од електричниот мотор на кој е поврзана. Капацитетот на батеријата е изразен во kWh. Капацитетот на батеријата е сличен на капацитетот на резервоарот за гориво. Во зависност од моделот на возилото, неговата тежина и дополнителната опрема, електричниот мотор може да троши повеќе или помалку достапна енергија во батеријата. Досегот зависи и од надворешни фактори како што се типот на патот, брзината, температурата, па дури и стилот на возење. Бидејќи 100% електричните возила E-Tech се потпираат на иновациите за истражување и развој, тие вклучуваат технологии како што се топлинска пумпа и систем за претходна климатизација на температурата што помага да се зголеми опсегот. Renault продава возила чии вредности на дофат одговараат на различни начини на секојдневна употреба:
  • Renault Megane E-Tech 100 % electric – до 470 km (WLTP)
  • Renault Twingo E-Tech 100 % electric – до 270 km (WLTP)


  Добро е да се знае: режимот на работа ECO, достапен во вашето возило, автоматски приспособува различни поставки со цел да го зголеми опсегот.Со користење на топлинска пумпа*, можете значително да ја намалите потрошувачката на енергија при загревање на возилото и со тоа да го максимизирате опсегот.

   *во зависност од моделот и верзијата

   КОЛКУ ЧЕСТО ТРЕБА ДА СЕ ПОЛНИ ЕЛЕКТРИЧНОТО ВОЗИЛО?
   Времето на полнење на возилото зависи од: 
   • самото возило, капацитетот на батеријата и моќноста на вградениот полнач надворешни фактори, како што се моќноста на полначот или штекерот и 
   • моќност поддржана од кабелот за полнење.


   Добро е да се знае: времето на полнење не е линеарно. Времето на полнење зависи од статусот и температурата на полнењето на батеријата. На пример, полнењето од 80% до 100% ќе потрае подолго: затоа препорачуваме да избегнувате полнење над 80% кога го полните вашето возило на брз полнач секој ден. Исто така, погрижете се нивото на полнење да не е пониско од 15%.
   КОЛКУ ЧИНИ ПОЛНЕЊЕТО ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО?
   Цената за полнење на електрично возило зависи од самото возило, домот или јавната станица за полнење и цената на струјата. За да ги процените трошоците за полнење, прво треба да знаете:

   • Каде ќе се полни возилото? Трошоците за полнење со струја дома и на јавна станица за полнење не се исти. 
   • Кога ќе се полни возилото? Електричната енергија е поевтинa во часовите надвор од најголемата оптеретеност на мрежата.
   • Кој ја снабдува електричната енергија за избраната станица за полнење и каков договор се однесува на неа? Цените може да се разликуваат и во овој случај. 
   • Кој модел на возило сакате да го наполните? Исто како полнењето на резервоарот за гас, полнењето на батеријата целосно зависи од неговиот капацитет.
    КОЛКУ ТРОШИ ЕЛЕКТРИЧНО ВОЗИЛО?
    Потрошувачката на електрични возила зависи од неколку фактори, како масата на возилото, видот на патот и начинот на возење. Европската испитна процедура WLTP ги одразува наведените фактори и на основа на нив се проценуваат вредностите за потрошувачка и досег.Иако преку овој начин не е можно да се пресметаат вкупните вредности за сите електрични возила, можно е да се добие преглед на просечните вредности за секој модел на возило. Megane E-Tech 100 % electric при испитниот циклус WLTP потрошува приближно 15,5 kWh / 100 км (во споредба со бензинската верзија која потрошува приближно 6 л / 100 км).Забележително е да се напомени дека потрошувачката на електрични возила може да се контролира преку различни вградени технологии, како режимот на работа ECO.
     ДАЛИ ЈАГЛЕРОДНАТА ЕМИСИЈА НА ЕЛЕКТРИЧНИТЕ ВОЗИЛА Е ПОМАЛ ОД ЈАГЛЕРОДНАТА ЕМИСИЈА НА ВОЗИЛАТА СО ТЕРМИЧКИ МОТОР?
     Истражувањето објавено на 21 април 2020 година од страна на европската организација за транспорт и околина (T&E), кое вклучува околу 50 невладини организации, потврдува дека тоа е точно. Во ова истражување беа вклучени возила со различни видови на погон (дизел, бензин и електрични) и во различни ситуации. Независно од ситуацијата, резултатот беше секогаш ист: електричните возила испуштаат помалку CO2, и тоа во најдобар случај дури и до 81% помалку! Иако производството на електрични возила има поголем јаглероден ефект од производството на возила со термички мотор, електричните возила во употреба не испуштаат CO2, а емисиите на честици се ниски. Јаглеродниот ефект на електричните возила се намалува за време на нивниот животен век.     

      ОТКРИЈТЕ

      Renault Megane E-Tech 100% électrique
      Megane E-Tech 100% electric
      Контролирајте ја технологијата.
      Превземи контрола.
      Renault Megane E-Tech 100% électrique
      Повеќе за E-Tech технологијата
      Богата понуда која вклучува по нешто за секого!
      Austral E-Tech full hybrid
      Austral E-Tech full hybrid
      Контролирајте ја технологијата.
      Превземи контрола.