human first program

НАПРЕДНИ СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ ВО ВОЗАЧИТЕ


СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ ПРИ ВОЗЕЊЕ

Напредните сиг (ADAS) се интелигентни системи кои се потпираат на напредни технологии (радар, софтвер, камери итн.) за да му помогнат на возачот во патувањата. Откријте повеќе!
адаптивен темпомат - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
активна помош на возачот
Активната помош за возачот комбинира интелигентна адаптивна контрола на патувањето со системот Stop & Go и одржување на лентата. Одржува безбедно растојание, ја регулира брзината во зависност од условите на патот и обезбедува возилото да остане во лентата. Кога сообраќајот ќе се забави, системот му дозволува на возилото автоматски да запре и да тргне.

СИСТЕМИ ЗА ПОМОШ ЗА ПАРКИРАЊЕ

360°around view 3D camera - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
3D камера со поглед од 360 степени
Четири камери со поглед од 360 степени на околината на возилото ви помагаат да управувате уште полесно.

БЕЗБЕДНОСТ

LED matrix светла - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
matrix LED vision
Автоматско вклучување на долгите/кратките светла со помош на камера која се наоѓа на горниот дел од шофершајбната. Системот автоматски го прилагодува светлосниот зрак на сообраќајот и временските услови за да спречи отсјај и да ја подобри видливоста во текот на ноќта.
blind spot warning - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
предупредување за слепа точка
Се активира при брзини поголеми од 15 km/h и ве предупредува со светлосни сигнали за присуство на возило надвор од вашето видно поле.

*Достапно во зависност од верзијата.
lane change warning - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
Предупредување за ненамерна промена на сообраќајната лента
Користејќи ги податоците добиени од камерата, овој систем го предупредува возачот да премине преку прекината или цврста лента или да се приближи до работ на патот (сообраќајни острови, пречки, тротоар, насип и сл.).

 

*Достапно во зависност од верзијата.

traffic-sign recognition - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
препознавање на сообраќајни знаци
Користејќи ги податоците од камерата на горниот дел од шофершајбната, овој систем ве известува за промените во ограничувањето на брзината преку екранот openR и head-up дисплејот.
traffic-sign recognition - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
препознавање на сообраќајни знаци со ограничување на брзината
Користејќи ги податоците од камерата на горниот дел од шофершајбната, овој систем ве известува за промените во ограничувањето на брзината преку екранот openR и head-up дисплејот.
систем на активно итно сопирање со помош за возење на раскрсници - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
систем на активно итно сопирање со помош за возење на раскрсници
Кога ќе свртите лево на раскрсница, системот ќе го пресмета растојанието на вашиот полн хибрид Espace E-Tech од возилото што доаѓа и ќе ве предупреди доколку постои ризик од фронтален судир. Ако постои ризик од судир дури и откако возачот ќе сопира, системот ќе ја зголеми моќта на сопирање. Доколку возачот не реагира навреме, системот автоматски ќе ги притисне сопирачките.
систем за автоматско сопирање во возење на назад - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
систем за автоматско сопирање во возење на назад
Вашето возило автоматски сопира кога ќе открие пречка додека возите наназад.
предупредување за сообраќајот кој доаѓа зад тебе - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
предупредување за сообраќајот кој доаѓа зад тебе
Ве предупредува на подвижни предмети кои се приближуваат одзади.
предупредување за напуштање на сообраќајната лента - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
предупредување за напуштање на сообраќајната лента
Користејќи камера инсталирана зад ретровизорот, овој систем открива кога случајно ќе поминете полна или испрекината ознака на лента и ве предупредува за тоа.
систем за задржување на возила на сообраќајна лента - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
систем за задржување на возила на сообраќајна лента
Системот се активира при брзини над 70 km/h за да го врати возилото во центарот на лентата во случај на преминување на полна или испрекината линија без вклучување на покажувачите на насоката.
предупредувања за слепа точка и систем за предупредување за напуштање лента во случај на претекнување - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
предупредувања за слепа точка и систем за предупредување за напуштање лента во случај на претекнување
Ако постои ризик од судир при промена на лентата, возилото ќе ве предупреди или автоматски ќе ја поправи патеката. 

*Достапно во зависност од верзијата.
систем за безбедно излегување на патниците - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
систем за безбедно излегување на патниците
Системот ги предупредува патниците кога се обидуваат да ја отворат вратата додека возило се приближува одзади.

*Достапно во зависност од верзијата.
систем за откривање на замор на возачот - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
систем за откривање на замор на возачот
Системот го анализира управувањето со возачот и во случај тој да не е доволно концентриран на возењето, му предлага да направи пауза.
автоматско вклучување на средно/долго светло - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
автоматско вклучување на средно/долго светло
Камерата на горниот дел од шофершајбната автоматски ги активира средното или долгото светло врз основа на сообраќајните услови и осветлувањето на патот.

*Достапно во зависност од верзијата.
прилагодливи LED светла со технологија Adaptive Vision - adas - Renault Espace E-Tech full hybrid
прилагодливи LED светла со технологија Adaptive Vision
За уште побезбедно и поудобно возење, овој систем автоматски ја прилагодува должината и ширината на светлосниот зрак во согласност со условите за возење (брзина, свиоци) и временските услови.

*Достапно во зависност од верзијата.

ОТКРИЈ ПОВЕЌЕ ИНФОРМАЦИИ

.

Фотографиите на веб-страницата  www.renault.mk  се симболични и служат исклучиво за информативни цели. Сите податоци и информации дадени на веб-страницата и во документите се привремени и предмет на промена. Го задржуваме правото на грешки во текстот.

Поради последиците од глобалниот недостиг на полупроводници, некои елементи на опремата прикажани на веб-страницата и во брошурата моментално не се достапни. Во сегашните услови, тешко е да се предвиди достапноста на специфичните елементи на опремата, кои можеби не можат да се добијат во конкретниот случај поради глобалниот недостиг на полупроводници. За најнови информации обратете се до најблискиот овластен застапник.


Откријте ги другите модели на RENAULT

Austral E-Tech full hybrid
Austral E-Tech Full Hybrid
Captur E-Tech full hybrid
Captur E-Tech full hybrid